Multimedicinering i ett nationellt perspektiv
Bo Hovstadius doktorand Naturvetenskapliga institutionen, Högskolan i Kalmar
Bengt Åstrand Apotekare, PH D Högskolan i Kalmar
Göran Petersson eHälsoinstitutet, Högskolan i Klamar och Svenska Läkaresällskapets IT-kommitté
Sven Tågerud Professor Naturvetenskapliga institutionen, Högskolan i Kalmar
Bakgrund
Multimedicinering är en välkänd riskfaktor för patienters hälsa beroende på läkemedelsbiverkningar, interaktioner och minskad följsamhet till läkemedelsterapin. Syftet med studien var att med användning av individbaserad registerdata om dispenserade läkemedel beräkna; a) prevalensen av läkemedelsanvändning och multimedicinering i en nationell population och b) prevalens och terapeutisk intensitet för olika läkemedelsgrupper dispenserade till individer med multimedicinering.
Metod
Analys av alla dispenserade förskrivningar i öppenvården 2006 från det svenska läkemedelsregistret. Som definition på multimedicinering användes fem eller fler dispenserade läkemedel från svenska apotek under 2006.
Resultat
6,2 miljoner individer fick minst ett förskrivet läkemedel under 2006, vilket motsvarar en prevalens på 67,4 %. I genomsnitt fick varje läkemedelsanvändare 4,7 olika dispenserade läkemedel (median 3, Q1-Q3 2-6). Prevalensen för multimedicinering var 24,4 % av hela befolkningen. Prevalensen ökade med stigande ålder, men 64,9 % av alla individer med multimedicinering var under 70 år. Multimedicinering var mer frekvent för kvinnor (29,6 %) än för män (19,2 %). För de 2,2 miljoner individer med multimedicinering var följande ATC grupper mest frekventa; Antibakteriella medel för systemiskt bruk (48.2%), Analgetika (40.3%), Neuroleptika, lugnande medel och sömnmedel (35.9%), Antitkoagulantia (33.4%), and Beta- och receptorblockerande medel(31.7%). Prevalensen ökande med stigande ålder för exempelvis ATC-grupperna Analgetika, Neuroleptika, lugnande medel och sömnmedel, Antitkoagulantia, and Diuretika, och minskade för exempelvis ATC-grupperna Antibakteriella medel för systemiskt bruk, Medel vid obstruktiva luftvägssjukdomar and Antihistaminer för systemiskt bruk. Generellt ökade den terapeutiska intensiteten med antalet erhållna läkemedel. För en tredjedel av de vanligaste ATC-grupperna ökade den terapeutiska intensiteten med stigande ålder även för individer över 60-69 års ålder.
Sammanfattning
Prevalensen för läkemedelsanvändning och multimedicinering var hög inom alla åldersgrupper och högre för kvinnor än för män. Multimedicinering bör betraktas som en potentiell riskfaktor för läkemedelsinteraktioner och läkemedelsbiverkningar i alla åldrar. Antalet dispenserade läkemedel ökar inte bara riskerna som är förknippade med multimedicinering utan även den potentiella bördan av ökad terapeutisk intensitet, speciellt för äldre.