Vilka läkemedel/naturpreparat använder barn som söker på en barnakut?
Elin Kimland Leg.ssk, Med.Lic Biverkningsenheten, klinisk farmakologi L7:05, Karolinska-Solna
Ylva Böttiger Klinisk farmakolog, Docent Klinisk farmakologi C1:68, Karolinska-Huddinge
Synnöve Lindemalm Barnläkare, PhD Barnens sjukhus, Karolinska-Huddinge
Bakgrund
Det föreligger stora brister i det vetenskapliga underlaget för barns läkemedelsbehandling. Studier har visat att vart tredje barn i primärvården och mer än vartannat i slutenvården i Sverige förskrivs läkemedel off label, dvs utanför godkänd indikation eller dosering; . Barn är individer som växer & utvecklas och som därför inte kan betraktas som små vuxna. Upptag och omsättning av läkemedel förändras under uppväxten, ffa under de första levnadsåren. Biverkningspanoramat kan även skilja sig åt mellan vuxna och barn. En preliminär kartläggning visar också att läkemedelsanamnesen i barnens journaler ofta är sparsam eller till och med saknas helt.
Metod
Syftet med studien var dels att på ett systematiskt sätt inventera barns föregående läkemedelsintag och eventuella läkemedelsrelaterade problem i samband med att de söker vid en akutmottagning och dels att studera hur läkemedelsanamnesen dokumenteras i journalen. Under en treveckorsperiod i april 2008 fick alla föräldrar/vårdnadshavare till barn som sökte vid barnakuten, Karolinska Huddinge, möjlighet att, efter informerat samtycke, fylla i en enkät under väntetiden på akuten. Akuta fall och icke svensktalande vårdnadshavare exkluderades. Enkäten validerades genom en riktad intervju i en subgrupp. Svaren från enkäten jämfördes sedan med barnets journal från vårdtillfället.
Resultat
Totalt sökte 963 barn barnakuten och 850 föll inom ramen för våra inklusionskriterier, varav 274 svarade på enkäten. Mer än 50% av barnen var 2 år eller yngre och det fanns en liten överrepresentation av pojkar (52%) jämfört med flickor. Av barnen som deltog i studien hade 40% använt ett eller flera läkemedel utskrivet av läkare och 65% använt receptfria läkemedel och/eller naturprodukter. Vanligast bland receptförskrivna läkemedel var astmaläkemedlen Aeromir, Pulmicort, Ventolin samt Kåvepenin och Mollipect. Bland de receptfria läkemedlen utgjordes användningen i huvudsak av febernedsättande medel, ffa Alvedon och Ipren som ofta kombinerats. Enbart ett fåtal uppgav att barnen använt naturprodukter. I drygt 15% av enkäterna angavs att barnet haft läkemedelsrelaterade problem.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis visar studien att majoriteten av alla barn som söker på en barnakut har intagit läkemedel, receptbelagda och/eller receptfria. Flertal barn har även läkemedelsrelaterade problem, ofta pga bristande effekt, vilket visar vikten av en god läkemedelsanamnes vid akutbesöket. Dock var användning av naturläkemedel enligt enkäten liten.