Läkemedelsbehandling av fetma och dess påverkan på det systoliska blodtrycket. En systematisk översikt och metaanalys
Kari Johansson Nutritionist Överviktsenheten, Institutionen för medicin, Karolinska Institutet, Stockholm.
Stephan Rössner Professor Överviktsenheten, Institutionen för medicin, Karolinska Institutet, Stockholm.
Martin Neovius Med dr Överviktsenheten, Institutionen för medicin, Karolinska Institutet, Stockholm.
Bakgrund
Idag finns det tre godkända läkemedel för fetma (rimonabant, sibutramin och orlistat) i EU. Hittillsvarande metaanlyser som undersökt fetmaläkemedlens effekt på systoliskt blodtryck (SBP, mmHg) inkluderade antingen få studier eller studier med otillåtna doser. Syftet med denna metaanalys var därför att inkludera alla tillgängliga studier med godkända/rekommenderade doser (rimonabant20mg/d, orlistat360mg/d, sibutramin10-15mg/d) för att resultatet ska vara relevant för klinisk praxis.
Metod
En sökning gjordes av Medline, EMBASE och “the Cochrane controlled trials register” av artiklar från 1990 fram till maj 2008. Dessutom genomsöktes referenslistorna från inkluderade studier. Studierna inkluderades om de var: randomiserade, placebo-kontrollerade, 12-18 månader och endast använde godkända/rekommenderade doser. Studier som undersökte viktbalans efter viktnedgång uteslöts. Inkluderade studier kvalitetsgranskades med hjälp av Verhagen Delphi list. En random effects metaanalys användes för att estimera den vägda medelskillnaden (WMD) mellan de respektive behandlingsgrupperna och placebo.
Resultat
Totalt inkluderades 23 studier, varav 12 orlistat (5540 patienter), sex sibutramin (1495 patienter) och fem rimonabant (4710 patienter). Viktnedgången var för orlistat (-2.8kg; -3.5 till -2.1), rimonabant (-4.7kg; -5.2 till -4.1) och sibutramin (-4.3kg;-5.3 till -3.4). Behandling med orlistat och rimonabant ledde till en signifikant minskning av SBP (WMD -1.9mmHg; 95%CI -2.7 till -1.1) respektive (-1.2mmHg; -2.0 till -0.3). Behandling med sibutramin ledde till en marginell ökning i SBP (0.4mmHg; -1.1 till 2.0) som inte var statistiskt signifikant.
Sammanfattning
Orlistat gav den största sänkningen av SBP, följt av rimonabant. Sibutramin gav en marginell ickesignifikant blodtryckshöjning. Viktnedgång i sig själv är förknippat med en reduktion av blodtryck men även egeneffekter hos läkemedlen kan moderera SBP förändringar. Sibutramin ger en bättre viktnedgång än orlistat men till priset av utebliven SBP effekt. Patienturvalet spelar därför roll för val av läkemedel.