Patientfokus i läkemedelsöversyner på särskilda äldreboenden.
Inger Nordin Olsson Allmänmedicinskt Forsknings Centrum, Hälsoakademin, Örebro Universitet. Box 1613 701 16 Örebro
Peter Engfeldt Allmänmedicinskt Forsknings Centrum, Hälsoakademin, Örebro Universitet. Box 1613 701 16 Örebro
Bengt Curman Sektionen för Gastroenterologi, Medicinska kliniken, Universitetssjukhuset, Örebro
Bakgrund
För många patientgrupper har behandling med moderna läkemedel inneburit en förbättrad livskvalitet, minskande invalidiserande symtom, minskat sjukvårdsbehov och en förbättrad prognos. Emellertid har man på senare tid alltmer börjat uppmärksamma de negativa effekterna av den omfattande medicineringen, av framför allt de äldre, i form av biverkningar, överbehandling och en kraftig kostnadsökning av läkemedelsbehandlingen. Orsaken till överbehandlingen är flera t ex oklara indikationer, brister i diagnostiken och dålig uppföljning med utvärdering av det insatta läkemedlets effekter. Syfte: Att undersöka om en patientfokuserad läkemedelsöversyn, utförd av läkare, var förenad med en högre kvalitet i läkemedelsbehandlingen av äldre på särskilda äldreboenden.
Metod
Metod: En interventions studie utförd på fyra särskilda äldre boenden i Örebro. Fyra andra äldreboenden utgjorde kontrollgrupp. I interventionsgruppen fokuserade läkarna på de äldres grundstatus och hälsoläge som utgångspunkt för bedömning av fortsatt medicinering. Utfallsmåtten var: mortalitet, vårdkonsumtion, antal läkemedel, fysikaliska undersökningar och ” kvalitet i läkemedelsbehandling”.
Resultat
Resultat: Det fanns inga signifikanta skillnader avseende mortalitet. Vårdkonsumtionen och graden av polyfarmaci var omfattande i båda grupperna. Det blev en signifikant reduktion i antalet läkemedel per patient under studien (p<0,05). Monitorering och utvärdering av läkemedelseffekter var signifikant mer förekommande i interventionsgruppen (p< 0,01). I kontrollgruppen var frekvensen blodtryckskontroller och mätning av njurfunktion signifikant lägre än i interventionsgruppen (p< 0,01).
Sammanfattning
Slutsats: Interventionen resulterade i signifikant bättre kvalitet av läkemedelsanvändning, med åtföljande reduktion av antalet läkemedel per patient. Studien visade dessutom stora brister i undersökning, behandling samt uppföljning avseende effekt av insatt läkemedelsterapi, för denna grupp multisjuka äldre.